Hæklet Lucia-krans


Så er vi snart halvvejs til juleaften og det betyder snart Lucia. Der er ikke noget flottere end et Lucia optog, der sirligt synger og hvor lysene glimter i mørket fra lysesne og Lucia-kransen… ihhh jeg elsker altså december… og derfor skal der selvfølgelig også lidt hæklefis til her i Lucia-tiden. Derfor har jeg lavet denne Lucia-krans, så vi alle kan føle os lidt som den vigtigste i verden.

Jeg var desværre ALDRIG den som blev valgt som Luciabrud, måske er det fordi jeg ikke har en tone i livet og derfor ikke skulle synge for? Måske er det fordi jeg var så lav, at det jo altid var de lave der skulle gå ”Forest” sådan at Luciabruden rigtig stod frem i mængden? Jeg ved det ikke, men jeg kan fortælle, at jeg de sidste par dage, har gået rundt og følt mig som den flotteste Luciabrud i min stue, jeg håber inderligt, I også vil nyde et par dage som Luciabrud.

Kunne du tænkte dig at hækle flere lys-inspirerede ting, så tjek disse ud Hæklede adventslys

Hvor lang tid:

Jeg har været en uge om at lave dette projekt, da jeg har haft travlt på arbejdet, men jeg vil mene at mene det er muligt at hækle på et par dage, måske over en weekend…

Materialer:
 • Hæklenål: 2,5 mm
 • Garn: Bomuldsgarn: Mørkegrøn (1 nøgle), Vissengrøn (1 nøgle), Lys grøn (1 nøgle), Hvid (1 nøgle), Guld (en rest)
 • Vat
 • Bonzaitråd
 • Nål
Sværhedsgrad:

Let øvet/øvet:

 • lm – Luftmasker
 • fm – fastmasker
 • stgm – stangmasker
 • hstgm – halvstangmasker
 • sm – sammen/indtagning
 • maskrring
 • m – maske
Mål:

Lucia-kransens færdige mål:

 • Højde  17,5 cm
 • Bredde 24 cm

Opskrift

 

Skelet:

Ud af Bonzaitråd formes skelettet til Lucia-kronen. Det er selvfølgelig forskelligt hvor stort hovedet man har, så jeg vil prøve at guide undervejs, men det er mine mål opskriften er hæklet ud fra.

 1. Mål hovedet Lucia-kransen skal sidde på, og læg ca. 3-5 cm til, da kransen fylder en del på hovedet med fyld i. Mit hoved målte 53 cm og jeg lavede min krans 57 cm i omkreds.

Nu skal du klippe en lang bonzaitråd. Lucia-kronen skal folde i et stykke derfor skal dit hovemål nu regnes sammen med den længe tråd lysene kræver. Jeg har lavet mine udtag til lysene 11-12 cm høje, hvilke kræver ca. 22 cm til hvert lys på kronen.

 1. Efter mine mål klippede jeg en bonzaitråd på ca. 200 cm/2 m. (57 cm (hovedmål) + 133 cm (6 lys, som hver kræver ca. 22 cm.) + 10 cm til at lukke af. OBS. Du kan også vente med at klippe og bare arbejde med tråden til arbejde har den rigtige form og størrelse.
 2. Form nu Lucia-kronen som vist på billedet. Jeg snorede udtagene til lyse en smule, så de holdt formen. Lucia-kronen samles ved hjælp af de ekstra cm.

Når kronen er formet kan du fortsætte med at lave bunden af kransen..

Kransen (grøn):

Bunden til Lucia-kransen hækles i et stykke, frem og tilbage og sys sammen til sidst.

 1. slå 21m op (21m)
 2. Spring først lm fra nålen over, 1fm i hver m (20m)
 3. Forsæt arbejdet til den måler 57 cm (57 cm eller din krones omkreds)

 

Montering af kransen på skelettet:

Nu skal bunden af kransen monteres på skelettet..

 1. Sy det hæklede stykke sammen i enderne, og sæt fast omkring stilettet på Lucia-kronen (se billeder)
  2. Sy siderne sammen omkring skilettet, mens bunden fyldes med vat (se billeder)

Tip: hvis kronen viser sig at være lidt for lille, så kan der med fordel fyldes vat på ydresiden af skelettet, sådan at indre-omkredsen ikke minimeres.

Lys (hvid):

 1. Start med at lave en maskering med 6fm (6m)
  2. 2fm i hver m (12m)
 2. forsæt til lysene måler 10 cm. Slut, lad en lang snor være tilbage, så du nemt kan så lyset fast på bunden af kransen.

Der hækles 5 mere…

 

Flamme (guld):

 1. Start med at lave en maskering med 3fm (3m)
 2. 2fm i hver m (6m)
 3. 2fm sm, 3 gange (3m), Slut, lad en lang snor være tilbage, så du nemt kan så flammen fast på lyset.

Der hækles 5 mere…

Montering af lys og flamme:

Nu skal flammen sys på lyset, og lyset skal sys på bunden af kransen.

 1. Sy først flammerne fast på lysene, ved hjælp tråden fra flammen, flammen sys på rundt om de 6 først masker i maskeringen på lysene.
 2. sæt derefter lysnede ned over udtagene på kronen. Der kan med fordel fyldes lidt vat i toppen af lyset, så den holder formen, men det behøves ikke. Lysets sys nu fast til bunden af Lucia-kronen, ved hjælp af tråden fra lyset.

Blade:

Nu er fundamentet af Lucia-kronen færdigt, og den skal nu pyntes med blade… og en masse af dem. Jeg har lavet to slags blade.

Blad 1 (vissengrøn):

 1. slå 8 lm op
 2. 1fm i 2lm fra nålen, 1hstgm, 1stgm, 2stgm i næste m, 1stgm, 1hstgm, 1fm, 2lm. Fortsæt rundt…1fm i samme m som forrige fm, 1hstgm, 1stgm, 2stgm i næste m, 1stgm, 1hstgm, 1fm, km i første m på rækken. Slut, lad en lang snor være tilbage, så du nemt kan så bladet fast på bunden af Lucia-kransen.

Lav ca. 90 stk. af blad 1. (der bruges ca. 10-15 af de vissengrønne blade mellem hvert lys)

Blad 2 (mørkegrøn):

 1. slå 15lm op (stammen på blandet)
 2. Spring 1lm over. 2km på stammen, 3lm vend, spring 1lm over, 2 km, 2km på stammen, 3lm vend, spring 1lm over, 2 km, 2km på stammen, 4lm vend, spring 1lm over, 3 km, 2km på stammen, 4lm vend, spring 1lm over, 3 km, 2km på stammen, 5lm vend, spring 1lm over, 4 km, 4km på stammen. Forsæt rundt… 3km på stammen, 5lm vend, spring 1lm over, 4 km, 2km på stammen, 4lm vend, spring 1lm over, 3 km, 2km på stammen, 4lm vend, spring 1lm over, 3 km, 2km på stammen, 3lm vend, spring 1lm over, 2 km, 2km på stammen, 3lm vend, spring 1lm over, 2 km, 2km på stammen, Slut, lad en lang snor være tilbage, så du nemt kan så bladet fast på bunden af Lucia-kransen. (OBS. der er en snor i begge ender, som bruges til at sy blandet fast med.)

Lav c. 30 stk. af blad 2 (der bruges ca. 5 af de mørkegrønne blade mellem hvert lys)

 

 

Montering af blade på Lucia-kransen:

Nu skal alle bladene sys på Lucia-kransen, det er tidskrævende og surt arbejde, men jeg lover at resultatet er det hele værd. Der er ikke påsyede blade inde i kransen (hvor der skal være plads til hovedet) Bladene sys derfor på i bunden og til og med lysenes placering ca.

Jeg har lidt sporadisk påsyet bladene, men sørget for at bunden af kransen er dækket, så det mest muligt ligner en krans af gran og blade.

God fornøjelse.

Hilsen

En kommentar til “Hæklet Lucia-krans”

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.